TOP 10 PHP INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS - THEBLAGUARD

Breaking

Monday, July 30, 2018

TOP 10 PHP INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS


PHP is a server-side scripting language which is used to develop dynamic web pages or web applications. In the present scenario, it is the most demanding language for back-end development. There are various PHP frameworks. So, the candidates need to learn it. The famous frameworks include FuelPHP, CakePHP, FlightPHP, Symfony, Laravel and many more. Being so much in demand these days, there are lots of job opportunities in this field. These are some of the PHP interview questions and answers that have been asked in many companies. Let's see the list of top PHP interview questions.

Q1. What is PHP?

Ans. PHP stands for Hypertext Preprocessor. It is an open source, interpreted and object-oriented scripting language that is used to develop web applications.

Q2.  Who is known as the father of PHP?

Ans. Rasmus Lerdorf is known as the father of PHP.

Q3. What was the old name of PHP?

Ans. Earlier it was known by Personal Home Page.

Q4. Which programming language does PHP resemble?

Ans. PHP syntax resembles Perl and C programming language.

Q5.What is the main difference between PHP 4 and PHP 5?

Ans. PHP 5 presents many additional OOP (Object Oriented Programming) features and uses Zend Engine 2.

Q6. How can PHP and HTML interact?

Ans. PHP is a server-side scripting language. Browser (client) understands HTML language. So, whenever a user request for a web page to the server; the server response and execute the process data to the browser in HTML format.

 Q7. What are the popular Content Management Systems (CMS) in PHP?
·       WordPress

·       Joomla

·       Magento

·       Drupal etc.

Q8. What are the popular frameworks in PHP?

·       CakePHP

·       CodeIgniter

·       Yii 2

·       Symfony

·       Zend Framework etc.

Q9. What is the difference between GET and POST methods?

Ans. Using GET method, we can send the only limited amount of data because the data is sent in the header but in case of POST method, a large amount of data can be sent because data is sent in the body.

Q10. What is the use of "echo" in PHP?

Ans. It is used to print a data in the webpage. For example: <?php echo 'Print Data'; ?> , The following code print the text on the webpage.

Once going through these questions, it can help you in cracking the interview.
Moreover, there are various job portals where you can find these types of jobs. One such job portal is Monster Gulf. It is a leading job portal to know the Jobs in Jeddah and in other Gulf countries at the same time. It connects job seekers and employer to build a meaningful career. The interface of this job portal is so easy that you will not find any difficulty in searching for the jobs. Always use advance job search feature to get the most suitable jobs for you. You can begin his job haunt by simply entering the keyword, location, skills or the experience you have. Sign in today for the job alert.


Engineer by education but a professional content writer by passion, Pragyan Prabha finds solace in writing. She loves writing on job search, interview tips, career guidance and many more.

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages